SİYASET

MHP Tüzük Kurultayı iptal mi edilecek?

MHP Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği çağrı heyetinin düzenlediği Olağanüstü Kurultay, yargıya taşındı.. Yargı'nın karar verip kurultayı iptal ettiği söylentileri kulislere düştü.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği çağrı heyetinin düzenlediği Olağanüstü Kurultay, yargıya taşındı.. MHP Genel Merkezi, Kurultay'da çekilen görüntüler ile ilgili Akyurt Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Savcılığın yaptığı inceleme sonunda Mahkemenin yaptığı değerlendirmeyle MHP Kurultayı'nı iptal ettiği iddia edildi. İptel kararıyla ilgili iddialar MHP kulislerinde konuşulurken, kararın bugün veya yarın kamuoyuna açıklanacağı da söylentiler arasında.

MHP Çağrı Heyeti'nin haftasonu düzenlediği Tüzük kurultayında Cihan haber ajansının kaydettiği bu görüntüler, yargıya taşındı..

Ankara 13. Noter vekilinin, delegeleri görmeden işlem yaptığı iddia edilen o görüntüleri inceleyen MHP Genel Merkezi, harekete geçmişti. MHP Yönetimi, Olağanüstü Kurultay'a katılanların kimlik tespitleri ve Hazırun Listesi'nin hazırlanması konusunda görevli Ankara 13. Noterliği ile ilgili Akyurt Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu...


VE MHP'DAN AÇIKLAMA

BULUT AÇIKLADI

MHP'nin avukatı Yücel Bulut düzenlediği basın toplantısında 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği tedbir kararının detaylarını açıkladı. Mahkeme kararı ile Çağrı Heyeti'nce düzenlenen 6. Olağanüstü Büyük Kongre'de alınan tüm kararların yürütülmesi durduruldu. Genel Kurul'da alınan yetki devirleri de askıya alınmış oldu.

İL MERKEZİ DIŞI

Bulut, 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen ihtiyatı tedbir kararına esas olan gerekçeleri şöyle sıraladı:
-Siyasi partilerin genel kurulları, Siyasi Partiler Kanunu 31 ve 13. Türk Medeni Kanunu 78. Maddesi uyarınca Ankara'nın il merkezinde yapılmak zorundadır. Buna uyulmamıştır.

-Siyasi partilerin tüzüklerinin değiştirilmesi, Genel kurul toplantısının 1. Oturumunda toplam delege sayısının 2/3 oranında delegenin toplantı salonunda hazır bulunması gerekmektedir. Bu sayı MHP için 809 rakamına denk gelmektedir. Mevcut delege sayısı tüzük değişikliği için öngörülen 2/3 toplantı nisabına yetmemektedir.

-15 Mayıs 2016'da gerçekleştirileceği ilan edilen ancak yargı kararları ve alınan güvenlik önlemleri nedeniyle düzenlenemeyen Genel kurul toplantısı sonrasında Dernekler Yönetmeliği 14/2 maddesinde yer alan ve geçerlilik koşulu olan ilan şartlarına uyulmamış, ertelenme gerekçeleri ilan edilmemiştir.
-Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Çağrı Heyetine sadece Parti Tüzüğü'nün 63/4 maddesinin değişikliğini görüşmek üzere olağanüstü genel kurul toplantıya çağırmak yetkisi verilmişken, yasalara aykırı yapılan toplantıda 13. Madde daha değiştirilmiştir.

DEVLET MEMURU


Yücel Bulut açıklamasında, “Üye olmayan, genel kurula katılma yetkisine sahip olmayan ve hatta devlet memuru olan birçok ismin Genel kurula katılarak sanki parti delegesi gibi oy kullandıkları tespit edilmiştir. Mahkeme 19 Haziran'daki genel kurulda alınan kararların ve tüzük değişikliklerinin ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar vermiştir” dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Hukukçulara göre, mahkemenin verdiği ihtiyati tedbir (durdurma) kararı nedeniyle MHP tüzüğü değişmemiş oluyor. Bu durumda 10 Temmuz'da Genel Başkan ve parti organlarının seçimi yapılamayacak. Mahkemenin hafta içi tedbirli sevkleri yapacağı ve 9 günlük resmi tatile gireceğinden yeni bir mahkeme kararı alınması çok zor gözüküyor.

TÜZÜK NE DİYOR?

Mevcut tüzüğe göre olağanüstü genel kurul toplantılarında sadece tüzük değişikliği yapılabiliyor, Genel Başkan, MYK ve MDK seçimi yapılamıyor. MHP yönetiminin ilan ettiği gibi 10 Temmuz günü hem tüzüğü değiştirip hem de seçim yapmasının hukuki olarak geçersiz olacağı ifade ediliyor.